Wat is hallux rigidus?

Bij hallux rigidus is de grote teen verstijfd door slijtage (artrose) aan het gewricht, vaak met pijn in de grote teen. Overbelasting veroorzaakt aan de rand van het gewricht botaangroei (osteofyt) en de huid die over deze botaangroei een ligt kan dik, rood en gevoelig worden. Het gewricht beweegt steeds minder soepel zowel door de slijtage in het gewricht zelf alsook door de botaangroei aan de rand van het gewricht. Hierdoor kan de grote teen door de stijfheid minder goed omhoog en omlaag bewegen terwijl bij het stappen vooral het omhoog bewegen belangrijk is. YDA schoenen hebben een stijve zool en een speciale afwikkeling waardoor de grote teen veel minder hoeft af te rollen en daardoor minder belast wordt.

Wat is artrose?

Artrose is een veelvoorkomende  reumatische aandoening. In tegenstelling tot bij veel andere reuma’s, wordt bij artrose niet het gewricht zelf aangetast maar het gewrichtskraakbeen. Het kraakbeen dat de boteinden in het gewricht bedekt, neemt geleidelijk af in dikte en kwaliteit? Door het progressieve kraakbeenverlies gaan gewrichten na verloop van tijd over elkaar schuren en worden ze overbelast. Dat gaat vaak gepaard met ontstekingen. Daarom hebben patiënten met atrose vaak dezelfde klachten als mensen met een andere reumatische aandoening.

In de volksmond wordt artrose ook wel oudersdomreuma of slijtagereuma genoemd. Het is inderdaad zo dat de kans op artrose toeneemt met de leeftijd omdat het natuurlijke verouderingsproces kraakbeen dunner en brozer maakt waardoor het afslijt. Toch kampen ook heel wat jongere patiënten met artrose.

Hoe krijg je artrose?

Er lijkt niet één aanwijsbare oorzaak te zijn voor artrose. Wel spelen naast ouderdom een aantaal factoren mee die de kans op artrose vergroten. Zo is geslacht een bepalende factor: artrose wordt frequenter vastgesteld bij vrouwen dan bij mannen, gemiddeld twee tot driemaal zo vaak. Mensen met obesitas hebben meer kans op artrose omdat overgewicht de gewrichten extra belasten. Sommige patiënten ontwikkelen artrose als gevolg van een andere ziekte, zoals de auto-immuunziekte reumatoïde artritis. Verder kunnen ook beroeps- en vrijetijdsactiviteiten (belastend lichamelijk werk, intensieve sport), aanleg, erfelijkheid, en zelfs geografische factoren (koude, vocht) doorslaggevend te zijn.

Volg ons

OVER BLIJF DYNAMISCH

Blijf Dynamisch is een initiatief van Ortho-Medico.

Ortho-Medico staat voor “in beweging blijven” of “terug in beweging komen” en is sinds 1987 een gekende speler in de Benelux markt voor (orthopedische) hulpmiddelen en specifieke behandelingen.

Volg ons

OVER BLIJF DYNAMISCH

Blijf Dynamisch is een initiatief van Ortho-Medico.
Ortho-Medico staat voor “in beweging blijven” of “terug in beweging komen” en is sinds 1987 een gekende speler in de Benelux markt voor (orthopedische) hulpmiddelen en specifieke behandelingen.